"Κόλαση" στο Αιγαίο! Εμπλοκές μαχητικών για πρώτη φορά μετά από το 2012

Image
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

''Δοκιμή αντίδρασης'' έκαναν Μεγάλη Τρίτη οι Τούρκοι στο Αιγαίο, στέλνοντας μια 4άδα οπλισμένων F-16 με προφανή εντολή ''να το πάνε στα άκρα''.
Η προκλητική στάση των Τούρκων που αντέδρασαν στην διαδικασία αναγνώρισης /αναχαίτισης είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν διαδοχικά δυο εμπλοκές (αερομαχίες)  ελληνικών και τουρκικών μαχητικών ανά ζεύγη. Ενδεικτικό του προσχεδιασμού της κίνησης -  εμφανώς για δοκιμή αντίδρασης- είναι ότι και τα 4  αεροσκάφη ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, είχαν δηλαδή σύνθεση και οπλισμό αναχαιτιστικού σχηματισμού., ενώ και η τακτική τους κίνηση ( διάσπαση,προσγείωση, εναλλαγή ζεύγους  κλπ) είχε αυτά τα χαρακτηριστικά .



Σε Λήμνο -Σαμοθράκη

Συγκεκριμένα  η κίνηση των τουρκικών αεροσκαφών έγινε στο βόρειο Αιγαίο με ''πρόσχημα'' πτήση ναυτιλίας. Τα F-16 κινήθηκαν  μαζί,στην συνέχεια ''έσπασαν'' Το ένα ζεύγος ενεπλάκη με  ελληνικά μαχητικά νοτίως Λήμνου και ένα άλλος ζεύγος ( που σηκώθηκε στην θέση άλλου που επέστρεψε) είχε εμπλοκή στην περιοχή Σαμοθράκης.
 Τα τουρκικά αεροσκάφη στην κίνησή τους εκτός από τις παραβάσεις του FIR AΑιγαίου,έκαναν και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.Επίσης ένα τουρκικό ελικόπτερο  συμπλήρωσε με την πτήση του τις τουρκικές προκλήσεις.
 Συνολικά οι παραβάσεις ήταν τρεις όπως τρεις και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Από τον Ιανουάριο του 2012;

Αρμόδια πηγή ερωτηθείσα σχετικώς σημείωσε με έμφαση ότι η απόφαση των Τουρκων να αντιδράσουν στην διαδικασία αναγνώρησης /αναχαίτισης ήταν προφανώς σχεδιασμένη και τόνισε ότι εμπλοκέςεχουν να γίνουν από πολλούς μήνες - ίσως από τον Ιανουάριο του 2012!

Ασχετες οι εμπλοκές με τις έρευνες για το  F-16

Επίσης ανέφερε -πάλι ερωτηθείσα σχετικώς- ότι η πρόκληση αυτή σε τακτικό επίπεδο ήταν άσχετη με την έρευνα που έκαναν δυο ναρκοθηρευτικά για εντοπισμό τουρκικού αεροσκάφους που είχε πέσει νότια της Χίου πριν 18 χρόνια.


http://www.onalert.gr/stories/kolasi-sto-aigaio-emplokes-maxitikon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις