Τρίτο κατασκοπευτικό δορυφόρο ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η Τουρκία πριν το 2020

Τρίτο κατασκοπευτικό δορυφόρο ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η Τουρκία πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας μετά τον Gokturk 2 ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το Δεκέμβριο του 2012 και τον Gokturk 1 ο οποίος σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά το 2015. Πρόκειται για τον υπό ανάπτυξη κατασκοπευτικό δορυφόρο IMECE ο οποίος πρόκειται να εκτοξευτεί το 2018. Ο νέος δορυφόρος αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της Τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας αφού αν ο Gokturk 2 ενσωματώνει προστιθέμενη τουρκική αξία 80% ο δορυφόρος IMECE φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος 100% τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής κατασκοπευτικός δορυφόρος αφού το σύνολο των υποσυστημάτων που θα περιλαμβάνει θα είναι τουρκικής κατασκευής, αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2003 με την ανάπτυξη της πολυχρωματικής κάμερας COBAN και της μονάδας συμπίεσης εικόνας GEZGIN συστήματα που εξόπλισαν τον πρώτο μικρό τουρκικό δορυφόρο BiLSAT.

Πιο αναλυτικά τα υποσυστήματα που θα εξοπλίσουν τον τουρκικό ηλεκτροπτικό δορυφόρο IMECE είναι η μονάδα διανομής ισχύος UYGAR, η πολυχρωματική κάμερα HSK, η κάμερα υψηλής ανάλυσης MAK, ο αισθητήρας ήλιου GUNAL, ο υπολογιστής πτήσης BiLGE και ο κινητήρας πλάσματος ιόντων HALE. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η ανάπτυξη του τουρκικού δορυφόρου ξεκίνησε το 2013 και ανάδοχος είναι το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα για διαστημική τεχνολογία TUBITAK UZAY το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2006. Η διακριτική ικανότητα του ηλεκτρο-οπτικού συστήματος του δορυφόρου IMECE θα είναι 0,90-1 μέτρο και θα αποτελεί το πρώτο βήμα της γειτονικής χώρας για την απόκτηση τεχνολογίας κατασκευή οπτικών συστημάτων για δορυφόρους υψηλής ανάλυσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιταλο-γαλλικής κατασκευής δορυφόρος Gokturk 1 θα διαθέτει διακριτική ικανότητα 0,7 μέτρα ενώ ο Gokturk 2 που πρόσφατα εκτοξεύτηκε και φέρει την τουρκικής κατασκευής θερμική ψυχώμενη κάμερα KUZGUN τεχνολογίας SWIR και τον επεξεργαστή εικόνας GEZGIN-2A διαθέτει διακριτική ικανότητα 2,5 μέτρα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο η τουρκική εταιρεία Aselsan υπέγραψε συμφωνία άνω των 28 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ με την καναδική εταιρεία MDA για την από κοινού ανάπτυξη ενός συγκροτήματος πομποδεκτών συχνότητας Ku για τον εξοπλισμό του υπό ανάπτυξη δορυφόρου στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών TURKSAT-6Α. Τη σχεδίαση του νέου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου την έχει αναλάβει η κρατική ΤΑΙ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που απέκτησαν 15 μηχανικοί της από την συμμετοχή τους στην κατασκευή των επίσης τουρκικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων TURKSAT-4A/B της ιαπωνικής εταιρείας MELCO.
Τον ίδιο μήνα η τουρκική εταιρεία υπέγραψε με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας έτερο συμβόλαιο αξίας 15,3 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη συστήματος τηλεπικοινωνιών το οποίο θα εγκατασταθεί στον εν λόγω δορυφόρο καθώς και του σταθμού ελέγχου του TURKSAT-6Α. Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα η εταιρεία θα πρέπει να ξεκινήσει τις παραδώσει των υποσυστημάτων το 2015 και να ολοκληρώσει την παραγγελία το 2017 ώστε ο δορυφόρος να εκτοξευτεί το 2018 καθιστώντας αυτόνομη την Τουρκία τεχνολογικά και σε αυτό τον τομέα.
http://www.defencenews.gr/index.php/ethiniki-amina/tourkia/aeroporikes-dinameis/484-trito-kataskopeftiko-doryforo-etoimazetai-na-ektokseysei-i-tourkia-prin-to-2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις