Περιορίζονται οι απώλειες των ενστόλων

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από το EWG.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με τη διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι την προσεχή Τετάρτη, αλλά και με αλλαγές που έχουν στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ως προς τις περικοπές των συντάξεων και του εφάπαξ, ξεκινά σήμερα στη Βουλή η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το EuroWorking Group, ενώ παράλληλα ρυθμίζει και σειρά εκκρεμοτήτων στο πρόγραμμα προσαρμογής ενόψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.


Με μία ρήτρα που ουδεμία σχέση έχει με την ασφαλιστική πραγματικότητα, αλλά επιδιώκει να θεραπεύσει τα πολιτικά προβλήματα που προκάλεσε η αρχική διάταξη για το ασφαλιστικό των ενστόλων, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να αντιμετωπίσει το κύμα αντιδράσεων που φούντωνε. Η «ρήτρα αξιόμαχου», όπως χαρακτηρίζεται, ουσιαστικά συνιστά έναν... πολιτικό μηχανισμό περιορισμού των απωλειών στο ύψος των εφάπαξ που χορηγείται στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επί της ουσίας, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Γ. Βρούτσης, στόχος της ρύθμισης είναι «οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

«Ρήτρα βιωσιμότητας»

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παραμένουν και, μάλιστα, σε ό,τι αφορά το ύψος των εφάπαξ είναι και άμεσης εφαρμογής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα επικουρικά αστυνομικών και πυροσβεστών συγχωνεύονται προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ενώ στους κλάδους πρόνοιας των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στο Μετοχικό των Πολιτικών Υπαλλήλων, στο ΤΑΛΣ (Λιμενικό) και στους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού επιβάλλεται «ρήτρα βιωσιμότητας» προκειμένου να μη γεννούν ελλείμματα σε ετήσια βάση.

Η «ρήτρα αξιόμαχου», που θα προκύπτει με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, έχει χαρακτήρα εξομάλυνσης των περικοπών που προκαλεί η «ρήτρα βιωσιμότητας». Εχει δε ως στόχο την αποτροπή ενός κύματος φυγής αξιωματικών, όπως ήταν η εικόνα που μετέφεραν όλοι σχεδόν οι υπουργοί (Δ. Αβραμόπουλος, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Β. Κικίλιας) προς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας του Μαξίμου με το κρίσιμο, και εκλογικά, ένστολο ακροατήριο.

Τον στόχο αποτροπής ενός κύματος φυγής έχει και μία ακόμη διάταξη του άρθρου 221 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι οι νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του εφάπαξ εφαρμόζονται ήδη από... χθες! Οπως σημειώνεται, τα νέα δεδομένα για τον υπολογισμό του εφάπαξ «ισχύουν... από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή», επηρεάζουν δηλαδή όλους όσοι καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης εφεξής.

Της διάταξης για τη «ρήτρα αξιόμαχου» προηγήθηκαν εργώδεις διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές των επηρεαζόμενων κλάδων αλλά και βουλευτές βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα. Κατά πληροφορίες, η διάταξη συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και προστέθηκε στο σχέδιο νόμου που, τυπικά, κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν, χθες, την ανησυχία τους ότι η, εδώ και καιρό αναμενόμενη και προεξοφλημένη στα μνημόνια, παρέμβαση στο ασφαλιστικό των ενστόλων, σε συνδυασμό με την εμπλοκή που καταγράφεται στο ζήτημα των αναδρομικών και της αποκατάστασης των αποδοχών τους, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υπαναχώρησης (σ.σ.: αν και δεν αποκλείονται και άλλες αλλαγές στη διάταξη κατά τη συζήτησή της στη Βουλή), καθώς το κλείσιμο των προαπαιτουμένων αλλά και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τις φοροελαφρύνσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους.


Έντυπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις