«Think out of the box», το 6ης γενεάς μαχητικό μπορεί να είναι και… κουμπί!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία που καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του αποκαλούμενου μαχητικού 6ης γενεάς της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), αποκάλυψε ο απερχόμενος διοικητής της Διοίκησης Εναέριας Μάχης (Air Combat Command), πτέραρχος Mike Hostage, που πρόκειται σύντομα να αποστρατευθεί.
Υπενθυμίζεται, ότι το αποκαλούμενο ως μαχητικό 6ης γενεάς θα αντικαταστήσει στο μέλλον τα κατασκευής Lockheed Martin F-22 Raptor και F-35 Lightning II. Κατά τον πτέραρχο Hostage, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ψήγματα της συζήτησης που εδώ και πέντε χρόνια διεξάγεται στο εσωτερικό της USAF για τα χαρακτηριστικά του μαχητικού 6ης γενεάς, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη άλλο ένα μονοθέσιο μαχητικό!

«Εάν είναι ένα κουμπί που αναγκάζει τους εχθρούς μας να συντριβούν στο έδαφος, εγώ είμαι ικανοποιημένος με αυτό», δήλωσε με έμφαση ο πτέραρχος Hostage κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Αεροπορική Ένωση των ΗΠΑ (AFA: Air Force Association). Η δήλωση αποσκοπούσε στο να καταδείξει την επιθυμία της USAF για την υιοθέτηση μη παραδοσιακών – συμβατικών τεχνολογικών λύσεων που όμως θα προσδώσουν πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες.
«Δεν είναι αναγκαίο να είναι άλλο ένα μονοθέσιο μαχητικό», είπε ο πτέραρχος Hostage αναφερόμενος στο 6ης γενεάς μαχητικό. «Συνέχεια τονίζω στις ομάδες έργου που εργάζονται για μένα: ‘μη αρχίζετε να σκέφτεστε μονοθέσια ή διθέσια [μαχητικά]. Μην σκέπτεστε με όρους πλατφόρμας’», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2009 η ACC είχε εκδώσει αίτημα για πληροφορίες (RFI: Request for Information), ζητώντας από τη βιομηχανία προτάσεις για 6ης γενεάς τεχνολογίες αεροπορικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων και επίγειων ή μη κινητικών (non-kinetic) επιλογών, για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών.
Όμως, η ανταπόκριση στο RFI ήταν γενικά συμβατικές – παραδοσιακές λύσεις, με τη μορφή πλατφόρμας. Μάλιστα, οι BoeingLockheed Martin (καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζεται στη συνημμένη φωτογραφία) και Northrop Grumman αποδέσμευσαν καλλιτεχνικές απεικονίσεις μαχητικών 6ης γενεάς με κοινά χαρακτηριστικά τη δυνατότητα υπερηχητικής πτήσης και την απουσία ουραίου πτερώματος.
Για τον πτέραρχο Hostage ο κύριος περιορισμός που απορρέει από την υιοθέτηση μίας [τυπικής] πλατφόρμας είναι ο αριθμός των μεταφερόμενων όπλων. Ως παράδειγμα ανέφερε το F-22 Raptor που ενώ έχει δυνατότητα διείσδυσης σε εναέριο χώρο που προστατεύεται από πολύ ισχυρή αεράμυνα έχει δυνατότητα μεταφοράς μόνο οκτώ βλημάτων στις εσωτερικές αποθήκες οπλισμού (στη συνημμένη φωτογραφία απεικονίζεται η κεντρική εσωτερική αποθήκη οπλισμού με δυνατότητα μεταφοράς έξι βλημάτων).
Η αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων όπλων που συνεπάγεται τη δυνατότητα καταστροφής μεγαλύτερου αριθμού στόχων αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την ACC σε ότι αφορά το οπλικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τα σημερινά μαχητικά.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το F-22 Raptor εισήχθη σε υπηρεσία το 2006 και ότι το F-35A Lightning II προβλέπεται να αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα με τη USAF/ACC, όχι νωρίτερα από το οικονομικό έτος 2016, ο πτέραρχος Hostage εξέφρασε την άποψη ότι ήδη ο Κλάδος βρίσκεται εκτός επιθυμητού χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη και εισαγωγή σε υπηρεσία ενός οπλικού συστήματος έκτης γενεάς.

http://www.defence-point.gr/news/?p=110037

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις