Προκαλεί «τρικυμία» το Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.)

ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Σ.

Το «Παρασκήνιο» τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική του έκδοση, έχει εδώ και καιρό αναφερθεί στη δημιουργία του Ε.Τ.Ε.Α. (Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας), στο οποίο θα... συγχωνευτούν το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Τ.Ε.Σ. (Ταμείο Εθνικού Στόλου) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Τ.Α.Α. (Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας), όπως προβλέπει ο νόμος 4250 (N. 4250/2014 ΦΕΚ Α΄ 74 - Άρθρο 18 «Ίδρυση Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.)») που ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Πρόσφατα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναγνώστης μας μας ενημέρωσε για σειρά από ερωτήματα που έχουν τεθεί από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Π.Ν., τα κυριότερα από τα οποία και σας παρουσιάζουμε. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο με τα ερωτήματα για το ΤΕΣ, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, το κύριο πρόβλημα με τη συγχώνευση για το ΤΕΣ είναι πως το Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) χάνει πολλαπλά από την ενσωμάτωσή του στο ΕΤΕΑ, και αυτό γιατί όπως υποστηρίζεται «το υπάρχον νομικό καθεστώς λειτουργίας του ΤΕΣ ως "Δημοσίας Υπηρεσίας εν Αποκεντρώσει", προστάτευε επαρκέστερα την ακίνητη και κινητή περιουσία του, νομικά και ουσιαστικά, συγκριτικά με τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης «τίθεται εν κινδύνω η ακίνητη περιουσία του ταμείου στο εξωτερικό, η οποία εισέτι είναι μη προσδιορισμένης αξίας» και, τέλος, χάνει γιατί «η ακίνητη και κινητή περιουσία του Τ.Ε.Σ. σε αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη των άλλων δύο ταμείων των Ε.Δ. (Τ.Ε.Θ.Α. και Τ.Α.Α.)».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο, οι μεταβολές στο ΤΕΣ μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και για τις ιερές μονές, αφού όπως υποστηρίζεται «η μεταβολή του νομοθετικού ή νομολογιακού πλαισίου που διέπει το ΤΕΣ επηρεάζει αυτόματα και το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την ακίνητη περιουσία των ιερών μονών, ως προκύπτει από σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου».

Αν και κυβερνητικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το «Π» διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο «Π», υπάρχει η ένσταση πως με την ενσωμάτωση του ΤΕΣ στο ΕΤΕΑ επηρεάζεται το άρθρο 17 παρ.3 του ν.δ. 3432/1955 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Ο.Δ.Ε.Π. (Οργανισμού Διοίκησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας) νομοθεσίας». Δηλαδή, το άρθρο με το οποίο εφαρμόζεται και επί των ακίνητων των ιερών μονών η διάταξη της παραγρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4944/1931, «κατά την οποία το Ταμείο του Εθνικού Στόλου θεωρείται αδιαλείπτως ότι έχει τη νομή ακίνητου κτήματος από της κτήσεως της κυριότητας αυτού, ανεξάρτητα από κάθε αφαίρεση αυτής από τρίτο».

Ο πιθανολογούμενος κίνδυνος, λοιπόν (που κατά κάποιους θα συμπαρασύρει και τις μονές), είναι πως αν το ΤΕΣ παύσει να υφίσταται, τότε παύει να έχει λόγο ύπαρξης και εφαρμογής και η σχετική νομοθετική κάλυψη που θωρακίζει την περιουσία του ΤΕΣ και συνεπακόλουθα και των μονών αφήνοντας τις «στον αέρα».

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 13/09/2014 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2014/09/blog-post_14.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις