Ελληνικά και Ισραηλινά μαχητικά μαζί στον αέρα με τους Αρχηγούς παρόντες

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Άσκηση αεροπορικών επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχαν και 5 αεροσκάφη F-16 της 330 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης και ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις είχε την παρακολούθησεστην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ ο Αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ε. Τουρνάς. Για την συνεκπαίδευση - στο πλαίσιο της πολύπτυχης στρατιωτικής συνεργασίας 2014- είχαν μεταβεί στο Ισραήλ με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και 40 τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων ( επιστρέφουν σήμερα).


Η παρακολούθηση της ελληνο-ισραηλινής συνεκπαίδευσης- άσκησης ήταν μέρος του προγράμματος επίσημης επίσκεψης του κ. Τουρνά στην γειτονική χώρα και των συνομιλιών που είχε εκεί. Η δε δημοσιοποίηση των φωτογραφιών συνέπεσε με την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία με αφορμή την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε οτι  ''η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή''.

Η επίσκεψη του κ. Τουρνά διήρκεσε από την Κυριακή 7 έως την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, Στο πλαίσιό της, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Υποπτέραρχο Amir Eshel, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής, Mr. Mishel Ben Baruch, και στελέχη του Οργανισμού Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, τον International Marketing Manager, Mr. Itzik Kaya, και στελέχη της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ), καθώς και με τον Έλληνα Πρέσβη στο Ισραήλ, κ. Σπυρίδωνα Λαμπρίδη.

Όσον αφορά στο αμιγώς ''στρατιωτικό ''σκέλος, ο Αρχηγός επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Hatzor, μία πυροβολαρχία Αεράμυνας και την ΑΒ Ovda. όπου, όπως προαναφέραμε, διεξήχθη άσκηση αεροπορικών επιχειρήσεων στην οποία συμμετείχε η 330 Μοίρα και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της.

Επίσης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο μουσείο Ολοκαυτώματος, όπου κατέθεσε στεφάνι, και έκανε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και στο Ναό της Αναστάσεως.
Πριν μερικές ημέρες είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αποστολάκης ο οποίος μεταξύ άλλων επισκέφθηκε το νεότευκτο υποβρύχιο του Ισραήλ τύπου 209, (αναβαθμισμένο)που έχει δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών βλημάτων - έγραψε σχετικά το 0nAlert







onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις