Ανοίγει παράθυρο για τη Σούδα. Θετική αντιμετώπιση από Καμμένο

 
Ο Πάνος Καμμένος εμφανίσθηκε ανοιχτός στο να απαντήσει θετικά η Ελλάδα σε πιθανό αμερικανικό αίτημα για τη μεταστάθμευση «δυνάμεων ταχείας επέμβασης» στην Κρήτη
Η Ελλάδα «θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εξοπλισμούς» προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα, τόνισε ο υπουργός Άμυνας


Μπορεί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος να «κατηγορείται» από πολλούς ως «ανεξέλεγκτα ρωσόφιλος», ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στο να απαντήσει θετικά η Ελλάδα σε πιθανό αμερικανικό αίτημα για... τη μεταστάθμευση «δυνάμεων ταχείας επέμβασης» στη Σούδα. Η Κρήτη και όχι μόνο η Σούδα ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Αμερικανούς και αυτό είναι ένα καλό χαρτί για την Ελλάδα.

Σε συζήτηση που είχε ο Π. Καμμένος με δημοσιογράφους απαντώντας σε ερωτήσεις για την αναταραχή που επικρατεί γύρω από την Ελλάδα στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είπε ότι αν οι ΗΠΑ ζητήσουν την αποστολή «δυνάμεων ταχείας επέμβασης», η Ελλάδα θα το συζητήσει με θετική διάθεση.

Οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει εδώ και δυο χρόνια το ενδιαφέρον τους για να «αναβαθμίσουν» τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κρήτη. Το καλοκαίρι του 2013 ο τότε Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έθεσε στον τότε Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο το θέμα μεταστάθμευσης «επιθετικών», μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε αντιπροτείνει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά οι Αμερικάνοι επέμεναν για την Κρήτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει την αντίθεσή του. Τώρα ως κυβέρνηση φαίνεται ότι το εξετάζει σοβαρά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Καμμένου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, καθώς η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν -και είναι- ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να περάσει για έγκριση από την ελληνική Βουλή, αφού δεν προβλέπονται τέτοιου είδους «μετασταθμεύσεις και αναβαθμίσεις» στη συμφωνία που διέπει τη λειτουργία της Σούδας.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως εναλλακτική λύση την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Και οι Αμερικάνοι φέρονται να έχουν δεχτεί την πρόταση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Συνεπώς η «θετική αντιμετώπιση» της Αθήνας στο αμερικανικό αίτημα να χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις της Κρήτης έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

Η αμερικανική παρουσία στο νησί έτσι και αλλιώς έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Στα μέσα του Ιανουαρίου 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στη Σούδα, συνοδευόμενα από τεχνικό προσωπικό υποστήριξης 300 ατόμων. Τα αμερικανικά F-16 παρέμειναν στη Σούδα για περισσότερο από έναν μήνα. Και έπεται συνέχεια τέτοιων «μετασταθμεύσεων», με αφορμή και δικαιολογία τις ελληνοαμερικανικές ασκήσεις.

Τι είπε για την ΑΟΖ

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της οριοθέτησης και ανακήρυξης της ΑΟΖ. Είπε ότι ως ΥΕΘΑ θα επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά η Ελλάδα στην υπόθεση της ΑΟΖ. Και, όπως είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Ελλάδα «θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εξοπλισμούς» προκειμένου να είναι έτοιμη για όλα. Ανακοίνωσε μάλιστα την ολοκλήρωση της συμφωνίας που είχε «κληρονομήσει» από τους Δ. Αβραμόπουλο και Νίκο Δένδια για την επανεργοποίηση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion, τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό θεωρεί απαραίτητα για τον έλεγχο όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Π. Καμμένος έδωσε το «πράσινο» φως για ενεργοποίηση της συμφωνίας η οποία ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ, αφού το Πολεμικό Ναυτικό τους έχει μεγάλη εμπλοκή στην αναβάθμιση και την επανεργοποίηση των αεροσκαφών. Επιπλέον ο Π. Καμμένος έδωσε εντολή για να προχωρήσει η υπόθεση και για τη «σωτηρία» της ΕΑΒ, η οποία θα αναλάβει όλο το έργο της αναβάθμισης. Το ερώτημα είναι πώς βλέπουν όλες αυτές τις κινήσεις και οι άλλοι δύο υπουργοί που πλαισιώνουν τον Π. Καμμένο στο ΥΕΘΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος και ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας είναι σαφώς πιο συγκρατημένοι. Ο ΑΝΥΕΘΑ έχει τοποθετηθεί για το θέμα πιθανού αμερικανικού αιτήματος για «ελληνική συνεργασία» σχετικά με όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας:

«Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή τον δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. Δεν είμαστε απλώς ένα πέρασμα. Είμαστε σε μια περιοχή, όπου ολόκληρη η δυτική Ευρώπη περιμένει την επάνοδο αρκετών τζιχανιστών-μαχητών που διαθέτουν βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα διαβατήρια των χωρών-μελων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η χώρα μας πρέπει να έχει μια αυξημένη προσοχή, μια εγρήγορση, μια επαγρύπνηση, προκειμένου να μην εμπλακεί σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες, θέλω να κάνω μια αναφορά και να πω ότι έχουμε μεγάλη διαφορά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες όπου στρατολογούνται οι τζιχαντιστές από τους πολίτες τους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο (αποικιοκρατικό) ιστορικό παρελθόν. Αυτό έχει μια τεράστια σημασία, διότι βλέπουμε εδώ ένα πλεονέκτημα και μια γεωπολιτική δυναμική την οποία πρέπει να αυξήσουμε, ώστε αυτό το πλεονέκτημα να γίνει σαφές και καθαρό σε όλους ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση προβλημάτων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για το πως θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής της σύγχρονης πληγής της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο. Άρα η συνεργασία μας με όλες τις χώρες σε Ανατολή και Δύση, απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με αυτόν τον τρόπο»
.

(REAL NEWS 22/02/2015 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)


http://staratalogia.blogspot.gr/2015/02/blog-post_883.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις