«Πρόδρομο της Νέας Τουρκίας» αποκάλεσε ο Νταβούτογλου τη νέα σήραγγα στην Κωνσταντινούπολη

«Πρόδρομο της Νέας Τουρκίας» αποκάλεσε ο Νταβούτογλου τη νέα σήραγγα στην Κωνσταντινούπολη
H Τουρκία αναμένεται να κατασκευάσει την τρίτη κατά σειρά οδική και σιδηροδρομική υπόγεια σήραγγα που θα διασχίζει τα στενά του Βοσπόρου και θα συνδέει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

«Με αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, θα οικοδομήσουμε μια νέα Κωνσταντινούπολη» υποστήριξε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Είναι ο πρόδρομος της Νέας Τουρκίας», τόνισε επαναλαμβάνοντας το προεκλογικό σύνθημα του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος που κυβερνά την χώρα από το 2002.

Όπως παρουσιάστηκε, η σήραγγα αυτή θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα: τα δύο θα χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία των οχημάτων, το τρίτο για τρένα και μετρό

 Το μήκος της σήραγγας είναι 6,5 χιλιόμετρα, θα κατασκευαστεί μεταξύ των δύο γεφυρών που διασχίζουν τον Βόσπορο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μεταφορών Λιουφτί Ελβάν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό, με κόστος 3,1 δισ. ευρώ, δεν θα στοιχίσει ούτε σεντ στους Τούρκους φορολογούμενους καθώς γίνεται στο πλαίσιο μιας σύμπραξης δημοσίου - ιδιωτικού τομέα.

Μία πρώτη σιδηροδρομική σήραγγα κάτω από το Βόσπορο, την πρώτη στον κόσμο που συνδέει δύο ηπείρους, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013. Μια άλλη, οδική, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2003, ανακοινώνει τα τελευταία χρόνια πολλά μεγαλεπήβολα χωροταξικά σχέδια στην Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις