Νεκρός το «νούμερο δύο» του Ισλαμικού Κράτους

Το «νούμερο δύο» του Ισλαμικού Κράτος (ISIS) σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σε περιοχή κοντά στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος: «Ο Φαντχίλ Αχμάντ Αλ-Χαγιάλι, γνωστός ως Χατζί Μουτάζ, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στις 18 Αυγούστου, ενώ ταξίδευε με το όχημά του σε περιοχή κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ».
Ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι ο θάνατος του Αλ Χαγιάλι θα επηρεάσει την οργάνωση, καθώς ο νούμερο 2 ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά, τα μέσα ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις και την οργάνωση. Υπενθυμίζεται πως ο Αλ Χαγιάλι είχε αντικαταστήσει τον Αμπού αλ Αφρι, που επίσης είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επίθεση τον περασμένο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού αναφέρουν πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ. Όπως αναφέρεται θραύσματα από βλήματα όλμων που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος βρέθηκαν θετικά στον έλεγχο για χρήση του «αερίου της μουστάρδας»
Ωστόσο όπως σημειώνεται θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του αερίου μουστάρδας. Οι συγκεκριμένοι όλμοι εκτοξεύτηκαν στην πόλη Μαχμούρ, στις 11 Αυγούστου. Τα θραύσματα συγκεντρώθηκαν από τους Κούρδους και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Διευκρινίζεται ότι το αέριο της μουστάρδας θεωρείται χημικός παράγοντας πρώτης τάξης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ελάχιστες άλλες χρήσεις πέραν του χημικού πολέμου.
Ενώ οι μάχες μαίνονται σε Ιράκ και Συρία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι, ηλικίας 1600 ετών, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας. «Το Ισλαμικό Κράτος κατεδάφισε το χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού (Μαρ Ελιάν) στα νοτιοανατολικά της Χομς" αφού κατέλαβε την πόλη Αλ Καριατάιν την 6η Αυγούστου», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο και προσθέτει: Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να ισοπεδώσουν το καθολικό μοναστήρι «με το πρόσχημα ότι λάτρευε άλλον Θεό εκτός του Αλλάχ».
Υπενθυμίζεται πως όταν κατέλαβαν την Αλ Καριατάιν, όπου βρισκόταν το μοναστήρι, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περίπου 230 κατοίκους της, μεταξύ αυτών και τον Τζακ Μραντ, τον ηγούμενο της μονής. Από τις αρχές του έτους το Ισλαμικό έχει καταλάβει, λεηλατήσει και καταστρέψει πολλούς ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Συρία, μεταξύ των οποίων και την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

http://tvxs.gr/news/kosmos/nekros-noymero-dyo-toy-islamikoy-kratoys

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις